Eines


40 usos del smartphone

  1. Comprovar fets. Probablement l'ús més comú de tots. Tant els estudiants com els professors podem ara trobar dades en qüestió de segons. Això pot ser molt útil per explicar i debatre temes.
  2. Fer fotos dels telèfons mòbils poden utilitzar-se com càmeres per il·lustrar el treball i presentacions.
  3. Fer vídeos similar al punt anterior. Per exemple, els vídeos poden ser utilitzats per registrar experiments i posteriorment incloure'ls en els projectes.
  4. Realitzar exàmens o tests aquest és probablement un dels usos més interessants i revolucionaris del telèfon mòbil a l'aula. Ara els estudiants poden respondre qüestionaris i exàmens en el seu telèfon mòbil que han estat prèviament creats pels seus mestres. D'aquesta manera, els professors poden obtenir una valuosa informació en temps real sobre el nivell de coneixement dels seus estudiants i l'eficàcia dels seus mètodes d'ensenyament.
  5. Llegir notícies molts professors, sovint, inclouen articles de notícies com a part dels seus mètodes d'ensenyament (per exemple, en economia). Amb una infinitat d'aplicacions mòbils de notícies, podem llegir notícies i temes d'actualitat a l'aula en un instant.
  6. Diccionari hi ha una multitud d'aplicacions de diccionari que ens permeten comprovar el significat d'una paraula a l'instant.
  7. Traductor molt útil per ajudar a entendre el sentit i explicació d'una paraula o frase en gairebé qualsevol idioma del món.
  8. Calendari no més oblits o confusions amb dates d'exàmens o de terminis de presentació de treballs. Ara hi ha aplicacions que ens permeten sincronitzar calendaris.
  9. Anotar idees la inspiració no sempre ve quan volem que ho faci. Per aquesta raó, el nostre dispositiu mòbil és un gran aliat que ens permet prendre notes en qualsevol moment i en qualsevol lloc.
  10. Escoltar música la música ens ajuda a estudiar ... A més, no cal emmagatzemar les cançons si fem servir serveis com Spotify o Soundcloud.
  11. Imatges com ja sabem, una imatge val més que mil paraules. Per aquesta raó, en molts casos, als estudiants els resulta més fàcil d'entendre un material quan hi ha una imatge relacionada amb una explicació.
  12. Els Mapes Mentals són un bon exemple d'una eina que ajuda en aquest sentit.
  13. Repassar els telèfons intel·ligents ens donen accés als recursos i material ràpidament abans d'un examen. Una bona app que pot ajudar-nos és ExamTime. Podem descarregar l'aplicació oficial per Android o iOS.
  14. Cronòmetre / temporitzador en classes, exercicis i presentacions sovint tenim limitacions de temps. Podem gestionar-mitjançant l'ús de cronòmetre del nostre telèfon mòbil.
  15. Llegir llibres electrònics quan estem estudiant, llegint una documentació amb una oferta de treball o les característiques d'una carrera universitària en la que vulguem matricular, la lectura d'arxius PDF i manuals pot ser obligatòria. Per aquesta raó, les aplicacions com Kindle ens permeten llegir llibres i manuals des de qualsevol lloc.
  16. Gravar veu el telèfon mòbil proporciona als estudiants la possibilitat de gravar explicacions. Aquests enregistraments poden ser escoltades més endavant i ens estalvien una gran quantitat de temps en lloc d'escriure. En aquests casos, sempre s'ha de demanar permís prèviament al mestre o mestra.
  17. Descobrir materials relacionats amb un tema entre moltes altres funcions, l'App ExamTime ens permet buscar a través de més d'un milió de recursos d'estudi creats per altres usuaris ExamTime.
  18. Escàner de documents tot i que no ofereix la mateixa qualitat que un escàner tradicional, la càmera d'un telèfon mòbil pot servir com un escàner. Alguns professors fins i tot donen suport a la prestació de treballs a classe a través de fotos (per exemple, exercicis de matemàtiques).
  19. Calculadora ha nombroses aplicacions que permeten realitzar totes les operacions d'una calculadora científica. Això ajuda a reduir la quantitat d'elements que els estudiants han de portar en els seus motxilles.
  20. Edita vídeos no només podem fer vídeos, també podem editar-los, afegir-text, filtres, diversos efectes, retocar ... Edita imatges el mateix que hem dit dels vídeos es pot fer amb les imatges.
  21. Publicar posts en el blog de la classe dels blocs de classe són un exercici cada vegada més comú a les nostres aules i ajuden a desenvolupar habilitats d'escriptura, entre moltes altres. Gràcies al telèfon intel·ligent, podem escriure i publicar articles en qualsevol moment.
  22. Seguiment de les visites al blog la implementació de Google Analytics ens permet comprovar el progrés del bloc de la classe des de qualsevol lloc.
  23. Fer presentacions en lloc d'haver de portar discs durs externs i memòries USB, podem emmagatzemar el material al nostre telèfon mòbil i connectar directament al projector.
  24. Control remot hi ha aplicacions que permeten utilitzar el nostre smartphone com a comandament a distància, per passar d'una diapositiva a una altra durant una presentació o aturar i reproduir un vídeo.
  25. Comunicar Si un estudiant ha d'anar a la secretaria o l'oficina del director, pot comunicar-se amb ells a través d'un missatge de text.
  26. Magatzem de fórmules dels smartphones ens permeten emmagatzemar fórmules matemàtiques i científiques i tenir-les a mà. Hi ha aplicacions que ja contenen centenars de fórmules d'ús comú, tot el que has de fer és consultar-les.
  27. Controlar el soroll a l'aula el telèfon mòbil pot servir com un mesurador de decibels i ens dirà quan el nivell de soroll és molt alt. Podem premiar els estudiants per mantenir el volum a un nivell convingut. App d'exemple: Too noisy.
  28. Últimes notícies. Remind és una aplicació dissenyada per enviar notificacions als pares i / o estudiants sense conèixer el seu número de telèfon. Això significa que els límits entre la privacitat i l'aula es poden mantenir a la vegada que no es obstaculitza la comunicació.
  29. Localitzar punts al mapa durant la classe podem treballar la localització a través d'aplicacions que ens poden ajudar a l'hora de donar a conèixer als estudiants una regió del país. Aplicacions com Google Maps ens ajuden a ubicar-nos i són grans aliats en les classes d'història i geografia.
  30. Tweet Twitter és una xarxa social que té molts usos educatius. El telèfon mòbil és probablement la millor manera d'accedir-hi per llegir i escriure tweets sobre l'educació.
  31. Vocabulari d'estudi a les classes d'idiomes, el vocabulari és crucial. Molt sovint els estudiants no presten la suficient atenció i es queden enrere. Flashcards és un dels recursos que proporcionen millors resultats quan es veu des de telèfons mòbils i són súper fàcils d'assimilar.
  32. Control d'Assistència hi ha moltes aplicacions que poden ajudar a fer un seguiment de l'assistència dels alumnes directament des del nostre telèfon mòbil.
  33. Avaluar als estudiants els telèfons mòbils poden ser utilitzats per monitoritzar i controlar el treball del curs i els resultats d'un estudiant. D'aquesta manera, els mestres tenen accés en tot moment a un estudiant en particular i poden veure si l'estudiant està progressant o no.
  34. Rellotge Els estudis han demostrat que cada vegada hi ha més persones que consulten el seu telèfon mòbil per comprovar l'hora en lloc de mirar el seu rellotge de polsera. Per què no consultar també el temps en el seu dispositiu mòbil?
  35. Inspirar l'originalitat és una de les millors maneres de mantenir interessats als estudiants. No obstant això, de vegades els estudiants simplement s'avorreixen. El telèfon mòbil ofereix una finestra al món a través de la qual es poden descobrir temes i idees que d'altra banda estan limitats pels llibres i enciclopèdies tradicionals.
  36. Compartir Notes. molts professors tendeixen a distribuir material al principi o al final de la classe. En lloc de fotocopiar grans quantitats de paper i repartir-los, el telèfon mòbil ens permet realitzar fàcilment aquesta funció. Un cop més, l'App ExamTime pot ajudar amb això!
  37. Pissarra digital. Tot i que la majoria d'aplicacions que serveixen com una pissarra digital s'ha optimitzat per a les pastilles, també hi ha algunes que es pot utilitzar directament des del nostre telèfon i ens permeten projectar tot el que tinguem al nostre mòbil.
  38. Previsió del temps per aquells mestres als quals els agrada impartir classes a l'aire lliure, les aplicacions meteorològiques pot ser molt útils per conèixer la previsió del temps. Aquestes aplicacions també poden servir com a lliçons específiques per a l'explicació de les condicions climàtiques en altres regions / països.
  39. Mesura de la productivitat hi ha aplicacions, com ara Time Recording Pro, que ens permeten mesurar el temps que dediquem a una tasca en particular. Això pot ser molt útil per als professors i estudiants que participen en un projecte que es divideix en diverses fases.
  40. Joc es parla molt de la gamification del procés educatiu, és a dir, la necessitat de transformar l'aprenentatge en un joc tant com sigui possible. Hi ha literalment centenars d'aplicacions educatives que poden fer que l'aprenentatge sigui més agradable i més fàcil per als estudiants.

Este post es una traducción-adaptación del artículo original  publicado por Examtime:https://www.examtime.com/blog/40-uses-for-smartphones-in-school/



Gravar amb el mòvil: videos tutorials

Tres consells bàsics per gravar-se amb el mòbil

Avui comencem una sèrie de casos pràctics per donar-vos consells en com fer vídeos amb els vostres dispositius mòbils. En aquesta ocasió vaig a parlar-te de tres coses imprescindibles per gravar-parlant a càmera.
Vull que amb aquests consells aconsegueixis treure-li el millor partit els enregistraments que fas per als teus vídeos de YouTube, per als lectors del bloc, els teus alumnes, els teus treballs de classe ... Al final del post he preparat un videotutorial perquè tinguis tot molt clar. Comencem.

 Cuida la imatge en la gravació

  1. Estabilitza la gravació: Trípode o suport
  2. il·luminació
  3. Enquadrament 

Grava amb una imatge estable Cömo Grabarte hablando a cámara - Caso práctico de eltalleraudiovisual.com

Deixa quiet teu mòbil a l'hora de gravar, si pots fixa'l a un trípode. Una imatge estable fa que la teva gravació sigui més professional. Al Taller Audiovisual hem parlat de diferents suports perquè puguis fixar el dispositiu mòbil a un trípode, aquí et deixo uns enllaços per plau les recomanacions. 


Il·luminar és una feina difícil i que requereix de focus o de flexos i llums que et complicaran la gravació. El millor és que utilitzis la llum natural. Evita els contrallums i els llums zenitals o massa frontals. 

Utilitza la llum natural per la il·luminació
 

Treballa l'enquadrament

Quan facis l'enquadrament amb càmera tracta d'evitar centrar la teva imatge. Situa-la en una de les línies verticals de la quadrícula que t'ofereix el teu telèfon. És la regla dels terços. Al vídeo t'ho explico amb una animació que no et deixarà dubtes. Tracta de mirar a la càmera. L'efecte que estàs parlant directament a la gent que està veient sol una bona idea.
  

Grava't parlant a la càmera. Cas pràctic: el vídeo
Grava't a càmera.- Cas Práctic: el so  


KineMaster es un editor de vídeo muy completo. APP android

KineMaster es un editor de vídeo muy completo, con muchas posibilidades de personalización, filtros, retoque de brillo, contraste, saturación, transiciones, títulos, temas... que se puede manejar de una manera bastante sencilla y con buenos resultados.

KineMaster - Editor de vídeo para Android, lo probamos en el Taller Audiovisual

Para probarlo he editado el mismo vídeo, con ciertas variaciones, que monté para comentar el post del editor de vídeo para Android – PowerDirector. Así verás las diferencias entre ellos y podrás elegir con más argumentos. Empezamos.

 

KineMaster, editor de vídeo para usar con smartphones y tablets

KineMaster es una app que se puede utilizar tanto en teléfono móvil como en tablet. Por fin, he encontrado un buen editor de vídeo en Android que se puede usar en un smartphone.

Para las pruebas en Android, utilizo una tablet Nexus 7” de 2013. Si tú quieres hacerlo en un móvil puedes hacer una de estas dos cosas:

Primeros pasos con KineMaster

Tras abrir la aplicación he creado un nuevo proyecto pulsando el símbolo de + que hay en la parte superior derecha. A continuación he seguido los tres pasos que han aparecido en la pantalla.

Comenzando con KineMaster para editar vídeo en Android

Seleccionar Medio. Elige los vídeos y fotos desde el dispositivo.

Aplicación para editar vídeo en Android - KineMaster

Introduzca título. Añade un título de entrada y otro de salida al proyecto.

Seleccione el tema. Escoge uno entre muchos temas: Viajes, Verano, Nieve, Invasión Alienígena... Puedes descargar más de los que vienen por defecto en la app. Cada tema tiene una música predefinida que es posible cambiar una vez estés con el proyecto en marcha.

KineMaster te ofrece muchos temas distintos para editar

Cuando he importado los vídeos que estaban grabados en 1920×1080, la app me ha dicho que mi Nexus no es que sea la caña en potencia y que para trabajar necesitaba convertirlos a 1280×720. ¿Esto es una señal? ¿Tendré que pedirles a los Reyes Magos una tablet Android con más potencia? ¡Ah! y que tenga entrada para tarjetas de memoria 

KineMaster, conversión de ficheros para agilizar el flujo de trabajo dependiendo de la potencia del dispositivo

Te recomiendo organices previamente los archivos de vídeo o fotos en el carrete de tu dispositivo, para que encuentres lo que necesites mucho más rápido. Para ello, crea uno o varios álbumes específicos, como he hecho yo. Y si puedes, importa los archivos con cierto orden, ya que cuando llegues a la línea de tiempo tendrás las imágenes en el orden en el que las hayas importado.

Tras importar te pregunta el título de apertura y de cierre. Yo, que he probado con anterioridad la aplicación y que además ya sé como voy a editar el vídeo, no lo voy a indicar ahora. Además voy a elegir el tema “Básico”, que es el más “limpio” de todos.

KineMaster, en la línea de tiempos

Ya está todo importado, y los planos puestos en el orden decidido; ahora toca afinar las duraciones y editar.

Personalización de los planos de vídeo en KineMaster

Si pinchas en un plano de vídeo tendrás, por este orden, las posibilidades de personalización:

Posibilidades que ofrece la app Kinemaster para editar el vídeo en Android

Giro, para poner el vídeo en horizontal/panorámico si lo has grabado en vertical y evitar el SVV o síndrome del vídeo vertical.

Audio. Te permite subir o bajar nivel al sonido del vídeo y elegir el nivel de la música de fondo, si le has puesto. También puedes concretar los niveles todavía más con los “keyframes” en la opción del final, la que parece una gráfica.

Posibilidades de tratar el audio de manera independiente en cada plano, en el editor de vídeo Kinemaster para Android

Títulos. No sólo puedes elegir los del tema, tienes muchos más para escoger.

Personaliza los títulos con Kinemaster - te ofrece muchas posibilidades

Recortes. Decide la duración del plano. Al seleccionarlo en la línea de tiempo, te aparecen dos puntos a cada lado del plano que permiten recortar con el dedo, al inicio o final del mismo. O si tienes situado el cursor en un punto, te permite recortar por derecha, izquierda, dividir el plano o extraer la pista de sonido.

KineMaster ofrece una interfaz muy sencilla para editar vídeo en Android

Filtros y retoque de imagen. Puedes escoger entre 17 filtros distintos para personalizar tu vídeo. Si no es suficiente con los filtros, o prefieres otro tipo de retoque, puedes modificar los parámetros de brillo, contraste y saturación.

Cambia el brillo, contraste, saturación de color y añade filtros en Kinemaster mientras editas vídeo en Android

Velocidad del plano. Con este regulador puedes elegir la velocidad de reproducción del plano, para ponerlo a cámara rápida, lenta...

Acelera o ralentiza los planos en tu edición de vídeo con KineMaster para Android

Captura de fotograma. Te permite capturar el fotograma que se está reproduciendo, congelarlo y ponerlo a la izquierda o derecha de la imagen como foto o partir el plano de vídeo e insertarlo en medio. Haz pruebas con esto para añadir dinamismo al vídeo, pero recuerda la duración mínima de 0,7 segundos, lo que te limita un poco.

Captura imagen de vídeo para editar o para tu galería en KineMaster para Android, el Freeze frame elevado a la máxima potencia

Personalización de las fotos

KineMaster es un creador de Slideshows fantásticos, puedes importar fotos, ponerles títulos individualmente, hacer zooms, transiciones muy diversas, añadir canciones... Al editar las opciones de personalización se parecen mucho a las de vídeo, con alguna excepción.

Movimiento en la foto. Todas las fotos incluyen movimiento. Debes ajustar la posición inicial y la posición final. Si son más grandes que la resolución que estás empleando en la edición, sobre todo si son más anchas, te costará un poco más tiempo ajustarla si quieres que la foto quede fija. Pero si tienes las imágenes importadas ya medidas, con un simple doble pulsado, “doble tap”, con el dedo en la pantalla se te irá ajustando de ancho. Moviéndola con el dedo podrás fijar su posición final. Es bastante intuitivo y sencillo de usar.

Haz zoom out y Zoom in en tus fotos cuando editas en KineMaster para Android, dale movimiento a tus fotos o imágenes

El resto de las opciones varía muy poco. Puedes personalizar tus fotos de la línea de tiempos con filtros, retoque de imagen, titulación... Y por supuesto puedes darle duración al plano, pero con la limitación de los 0,7 segundos mínimo.

Otras posibilidades de edición en KineMaster

Por supuesto, en cualquier momento de la edición puedes añadir algún plano extra de vídeo o foto, o música, o por ejemplo una locución, ya que es posible emplear varias pistas de sonido. Puedes cambiar el tema en cualquier momento para ir haciendo pruebas, y hasta grabar algún plano directamente, aunque yo prefiero hacerlo con Cinema FV-5.

Transiciones entre planos

Además de las transiciones habituales de fundido encadenado, fundido a color, etc. este editor de vídeo dispone de muchas otras cortinillas. Hay opciones en 3D, de barrido, de grande a pequeño... muchísimas opciones.

Transiciones entre planos en KineMaster

Ve probando lo que más se adapte al vídeo que estás montando, pero no te pases 

Exportar el vídeo editado en KineMaster

Una vez acabada la edición, hay que exportar el vídeo. Sal a la ventana principal de selección de proyectos con la flecha atrás de Android y pulsa en el botón de abajo a la izquierda.

Selecciona entre HD 1280×720, alta definición y baja calidad 640×360, (esta última sería suficiente para mandar el vídeo por WhatsApp). Cuando pulsas Exportar, aparece una ventana en la que te dice que si no te suscribes, tu vídeo tendrá una marca de agua (que por cierto es animada y bastante grande en la parte superior derecha).

KineMaster tiene un método de suscripción mensual o anual

Para realizar la prueba no he considerado oportuno quitar la marca de agua, pero si vas a meterte a hacer vídeos en serio, piensa en la suscripción, ya que son cantidades muy pequeñas.

Vídeo del test de KineMaster

Y aquí te dejo el vídeo editado con KineMaster subido a YouTube.

 

Si quieres ver el vídeo que hice con el PowerDirector usando los mismos materiales pincha aquí:Test de PowerDirector para Android.

Conclusiones tras la experiencia con KineMaster

Se trata de un editor de vídeo Android muy completo, que ofrece un alto grado de personalización y permite hacer un montón de cosas que otros editores no dejan, obligándote en ese caso a usar varias apps para conseguir resultados que esta aplicación por sí sola puede darte (#VideoMixApps, que diría Javier): titulación personalizable, retoque de imagen, transiciones... En definitiva, muy recomedable.

Funciones que se pueden mejorar: con las fotos decidir que no se muevan. Eliminar la duración mínima de los planos. Tener más fuentes de texto para determinados títulos. Que sea más fluida la reproducción de vídeo, a veces renquea y se atraganta un poco, lo que hace que cueste apurar al frame, aunque supongo que es culpa de mi Nexus, pero pienso que no es precisamente una tablet por debajo de la potencia media de las tablets que suelen tener los usuarios, con lo que tendrán que optimizar la programación...

Para finalizar, en su web hay un montón de ejemplos y tutoriales por si te atascas en algo, aunque como siempre puedes contar con nosotros.

En resumen, si buscas un editor para Android, dale una oportunidad a KineMaster, no te defraudará.

Gracias a Jordi (@jor7_am) por la recomendación de este editor. 

 

 

Narrativa multimedia i transmedia

Narrativa multimedia i transmedia
Al web del professor asturià, Néstor Alonso podem gaudir d'un bon recull d'idees i propostes per atreballar els artefactes mutimedia i la narrativa transmedia.  ARTEFACTOS MULTIMEDIA:  La editorial somos nosotros  INTRODUCCIÓN Y PRESENTACIÓN DE LOS ARTEFACTOS.

  • Podcast
  • Audioimágenes
  • Mapas interactivos
  • Notas visuales
  • Cuaderno virtual
  • Narración digital

Pizap: collages y edición de fotos

 

Hi ha una aplicació web amb la qual treball a l'aula habitualment: Pizap. i també esta en APP.
És una eina gratuïta i en línia per fer collages i retocar les seves pròpies fotos. Hi ha multitud de plantilles a escollir, i després podem incloure filtres, stickers, text, marcs ... de forma molt senzilla en intuïtiva. I quan vam acabar ens dóna l'opció de descarregar en format jpg el nostre treball.