Eines


Com crear infografies

Les infografies són representacions visuals d'informació, dades o coneixements. S'han fet molt populars a Internet ja que aquests gràfics ens permeten captar i comprendre ràpidament conceptes difícils.  Les visualitzacions ajuden a transmetre coneixements d'una forma més eficaç que si utilitzéssim simplement text i nombres, de manera que poden ser de gran utilitat a l'aula.


crear infografies


Amb l'arribada d'aplicacions web gratuïtes i publicacions de dades en línia, ara és possible per a tots a crear infografies.

Amb elles els alumnes poden aprendre a presentar una gran quantitat de dades d'una manera creativa i divertida, més enllà del típic powerpoint. Poden utilitzar-se amb aquest propòsit:


1. Piktochart


Piktochart és una aplicació web que permet crear belles infografies a partir d'unes plantilles i objectes que s'afegeixen amb un simple arrossegar i deixar anar. Permet personalitzar colors i fonts en sol clic sent molt fàcil d'utilitzar pels alumnes. També és possible exportar la creació en HTML o com a imatge per inscrustar la infografia en una pàgina web o bloc. Ofereix tres plantilles en la seva versió gratuïta. 


2.Easel.ly


Easel.ly és una eina web que permet també crear infografies sofisticades a partir de plantilles que ofereixen, poden arrossegar i deixar anar dins d'elles tot tipus de símbols (línies, formes, text, imatges pròpies, icones, etc.) per personalitzar el resultat final sense perdre claredat ni qualitat. Les infografies poden ser exportades en formats pdf, jpg, png o web per ser compartides en línia.



6. Visual.ly


Visual.ly és una eina que permet representar gràficament dades que es capturen a partir d'un "hashtag" # a Twitter oa Facebook. En aquest sentit es pot explorar un tema d'actualitat a Twitter i crear una infografia minuts a partir del hashtag que s'hagi definit per seguir els esdeveniments, per exemple # educació, #Cannes 2012, #Diadellibro o #tsunami.


7. What about em


What about me és una nova eina llançada per Intel que permet realitzar una infografia personalitzada mostrant la nostra activitat a les xarxes socials (Twitter, YouTube i Facebook). Pot ser una manera interessant de comprovar amb els alumnes la imatge i l'empremta digital que estan deixant a la xarxa i si pensen que concorda amb la realitat. En el gràfic principal, similar a una flor de colors, es poden veure les actualitzacions d'estat, els posts més populars a Facebook i imatges més vistes, així com l'estat d'ànim, els horaris de publicació i més.


8. Google Public Data Explorer


Google Public Data Explorer és una eina molt completa que permet explorar, visualitzar i comunicar amb gràfics milers de dades estadístiques. Es nodreix directament de Eurostats, l'OCDE i altres 62 fonts de tot el món, de manera que es pot accedir a comparatives i crear gràfics sobre dades que anteriorment haguessin estat costosos i difícils de trobar. Les dades no poden ser exportats però es pot fer una captura de pantalla del gràfic per a la infografia o obtenir el codi HTML per incrustar al bloc.


Esperança de vida per país


Una altra font de dades per a les nostres infografies és Google Estadístiques de Cerca, que ofereix estadístiques sobre les cerques que es realitzen a Internet a partir d'una o diverses paraules, marcant un àmbit geogràfic concret i un temps exacte. A més prediu les cerques que van a realitzar els usuaris extrapolant les dades d'anys anteriors.



10. Wolfram Alpha


Wolfram Alpha és un potent cercador de respostes de gran valor educatiu per a l'aula. És un servei intel·ligent en línia que respon a qualsevol pregunta acadèmica que introdueixes en el seu cercador, extraient la resposta d'una base de dades estructurada de fonts pròpies. El resultat de les seves recerques ofereix gràfics, taules numèriques, imatges, etc que poden utilitzar-se en infografies fent una captura de pantalla de la pàgina. Podem trobar aquí diversos exemples com el resultat de recerca de l'element químic del carbó.


11. Geocommons

Geocommons és una eina gratuïta que permet crear mapes magnífics en qüestió de minuts gràcies al seu senzill flux de treball GeoIQ i les capacitats ràpides d'exploració. Disposen de diverses plantilles (fotos de satèl·lit, mapes de carreteres o altres fons) i de dades ja precarregats, però podem utilitzar també dades pròpies que nosaltres introduïm.


 12. Visualitzi per iPad


Visualitzi és una aplicació per iPad que permet la creació d'infografies a través de les imatges que importem des del nostre àlbum de fotos. Podem escollir o importar un fons, afegir text, línies, formes, etc. La seva biblioteca d'imatges també ofereix elements de diagrama, icones il·lustratius, elements de papereria, entrepans de diàleg i adhesius.



 13. Infographic Toolbox de Google


Infographic Toolbox de Google: Un fantàstic recurs de Google on podem trobar una gran varietat de plantilles i icones per construir la infografia. Conté mapes, símbols i gràfics circulars que poden ser editats i ens estalvien el disseny dels mateixos.



 14. Arxiu d'Icones


Icon Archive és un complet arxiu amb més de 337.000 icones i objectes gratuïts que ens poden servir per il·lustrar infografies. Estan classificats per categories (nadal, xarxes socials, animals, transport, alfabet, etc) per facilitar la seva cerca.



 15. Mediatool: Arxiu de vectors de fletxes


Mediatool presenta una col·lecció àmplia i gratuïta, a punt per descarregar, amb més de 50 vectors de fletxes, anells indicadors, entrepans de diàleg, icones de disseny, icones 3D i dotzenes de botons i símbols.


Si volem treballar a l'aula amb eines que requereixin de coneixements més avançats en disseny gràfic i donar més flexibilitat a les creacions, hi ha dues eines gratuïtes per a descarregar que poden ajudar-nos:


15. Inkscape


Inkscape és una eina de dibuix potent i còmoda, totalment compatible amb els estàndards XML, SVG i CSS. Es tracta d'un editor de gràfics vectorials de codi obert, amb capacitats similars a Illustrator, Freehand, CorelDraw o Xara X, usant l'estàndard de la W3C. Les característiques suportades inclouen: formes, traços, text, marcadors, clons, barreges de canals alfa, transformacions, gradients, patrons i agrupaments.


16. Gimp


Gimp és un programa gratuït i lliure per editar imatges digitals, tant dibuixos com fotografies, similar al conegut Adobe Photoshop. Compta amb moltes eines de selecció, de pintat, filtres, manipulació de textos, etc podent-se donar curs a la imaginació per crear infografies, si posseïm coneixements de l'ús d'aquest programari.


17. Freepik


Freepik és un cercador de fotos, il·lustracions, vectors i ara arxius PSD per adaptar-los i incorporar-los a la nostra infografia.


Una infografia ha sempre esmentar les fonts de les quals procedeixen les dades que s'han utilitzat. Cinc regles bàsiques han de seguir els alumnes en aquest sentit, independentment de l'eina que s'utilitzi:


Trobar la font original i comprovar les dades

Assegurar que s'està utilitzant les dades més recents que existeixen

No utilitzar com a referència pàgines web personals, Google, Yahoo o la Wikipedia

Limitar el nombre de fonts que s'utilitza. Transmetre un concepte amb massa gràfiques fa perdre l'efectivitat en la seva comprensió.

 

font: http://www.totemguard.com/aulatotem/2012/04/como-crear-bellas-infografias-sin-saber-diseno-grafico